Nieuws

Artikel in Goeie Zaken

Intelectric is een ambitieus en snelgroeiend bedrijf dat zich richt op drie takken van sport: Network Solutions, Projectmontage en Assembly Technologies. Intelectric is gevestigd in Eersel en heeft, naast een flexibele schil van circa 30 flexwerkers per week, ruim 80 medewerkers in vaste dienst. John Ketelaars en Rob van Hoorn vormen de directie. Edwin Tijssen is eindverantwoordelijk voor de werkmaatschappij Assembly Technologies. Eindhoven Business sprak met John en Edwin over de prettige dynamiek binnen Intelectric en de kansen die er liggen voor Assembly Technologies.

Edwin Tijssen en Rob van Hoorn zijn in 2001 met Intelectric gestart”, begint John. “In 2003/2004 hebben we nagedacht over een andere organisatiestructuur. We hebben er toen voor gekozen van de VOF een BV te maken met een holdingstructuur en drie werkmaatschappijen. Edwin richt zich vanaf die tijd volledig op Assembly Technologies.” Assembly Technologies Edwin: “Van halffabricaten deel- of eindproducten maken. Dat is assembleren. In een ver verleden begonnen we met het assembleren van patchkabels. Wat we nu doen binnen onze werkmaatschappij Assembly Technologies, komt echter tegemoet aan hele diverse klantvragen. In het algemeen zien we, dat klanten zoveel mogelijk producten en onderdelen prefab en ‘in huis’ willen laten maken. Daarmee worden bouw- en installatietijden (en dus kosten!) aanzienlijk verkort.

Om een indruk te geven van de diversiteit: we assembleren schakelkasten voor de elektro-, koel- en luchtindustrie en leveren Cat 6-, Cat 7- en glasvezelkabelnetwerken conform de gewenste specificaties prefab aan (Network Solutions kan deze ook installeren). We zetten besturingskasten in elkaar voor lichtproducenten en assembleren ook laadpalen voor elektrische auto’s. We zetten high-end espressomachines handmatig in elkaar en we assembleren ook water(filter)pompen, bedoeld voor plekken op de wereld waar drinkwater tijdelijk of permanent niet voorhanden is. En we pakken ook in opdracht producten uit of in. Dus… heeft een ondernemer een behoefte op het gebied van assembleren? Dan kunnen wij daar eigenlijk 99 van de 100 keer aan tegemoetkomen. We beschikken namelijk ook nog over een geautomatiseerde freesrobot waarmee we kunststof behuizingen kunnen bewerken.”

John: “Wij kunnen de kwaliteit van het werk veel beter bewaken dan wanneer je ervoor zou kiezen de werkzaamheden in het buitenland te laten uitvoeren. Wij zijn fysiek dichtbij en controleren en borgen de kwaliteit. Daarbovenop hebben wij de kennis en kunde in huis om goed mee te kunnen denken in het ontwikkelingsproces. En we kunnen snel handelen omdat we zo flexibel zijn. Indien nodig zetten we bijvoorbeeld ook mensen in vanuit onze andere werkmaatschappijen.”

Assemblagemedewerkers
John: “Wij bieden mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt een afwisselende baan als assemblagemedewerker. Denk bijvoorbeeld aan mensen die al lang werkloos zijn of een autismespectrumstoornis hebben. Zij kunnen dicht bij huis aan de slag. Ik zie ook dat de behoefte hieraan groeit, omdat Sociaal Werk Bedrijven (SWB) steeds minder subsidie krijgen voor het in dienst nemen en begeleiden van deze groepen.”

Brabantse signatuur, uitgebreid netwerk en totaalontzorger
Edwin: “Wat volgens mij Intelectric echt onderscheidend maakt? Dan zeg ik toch de Brabantse gezelligheid. We werken hard met z’n allen maar doen dat in een informele, fijne sfeer. Dat wordt door zowel klanten als medewerkers enorm gewaardeerd, ook buiten Brabant. We selecteren onze medewerkers zelfs hierop.”

John: “Ons relatienetwerk is door de jaren heen flink gegroeid. En veel van die relaties zijn ambassadeurs geworden, waardoor we nauwelijks hoeven te acquireren. Mensen weten ons te vinden. Ze weten dat we die stap extra zetten. We ondersteunen klanten in het voortraject daar waar het om calculatie, adviezen ontwerp gaat. En bieden de juiste service en nazorg na oplevering. Omdat we over drie werkmaatschappijen beschikken, kunnen we iedere klantvraag aan en heeft die klant op zijn beurt altijd maar met één contactpersoon te maken. Ideaal. Daarnaast zijn we nooit een concurrent voor ze; dat maakt het samenwerken ook een stuk makkelijker.”

Duurzaamheid
John: “Onze klanten hechten belang aan duurzaam ondernemen en wij doen dat ook. Alle verlichting in ons pand gaat automatisch uit als er niemand is (bewegingsmelders)  en we hebben overal energiezuinige LED-lampen geïnstalleerd. We hebben zonnepanelen op het dak en recyclen oude bekabelingen. Ook proberen we onze klanten ertoe te bewegen te kiezen voor kabels die geen pvc bevatten.”

Blik op de toekomst
John: “Elektrotechniek en automatisering worden steeds belangrijker. Bouwprojectenmoeten veel sneller klaar, dus daar waar gebruikgemaakt kan worden van prefab wil men dat ook doen. Alles wat je naar binnen kunt halen is dan meegenomen. Een voorbeeld: de verbouwing van een supermarkt. Hoe langer deze dicht moet, hoe meer geld ze verliezen. Wij hebben daarom in samenwerking met de beveiligingsleverancier de centrale van de supermarkt omgebouwd naar een stekkerbare oplossing. Zo kon er rechtstreeks op de standaard IP-netwerkbekabeling ingeprikt worden, waarmee je zeeën van tijd wint en de supermarkt dus eerder open kan.” “Fors groeien is nu moeilijk vanwege de schaarste aan goed technisch personeel. Dat vind ik echter niet heel erg. Intelectric wil namelijk niet zozeer de grootste, maar wel de beste installateur zijn. Daar gaan we iedere dag weer voor met z’n allen.”

OPROEP!
Ben jij die commerciële man of vrouw die onze werkmaatschappij Assembly Technologies nog beter in de markt wil zetten? Ben je Iemand die verkoopgedreven is, kansen ziet en deze ook pakt? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag met je om tafel.

Intelectric assemblage
Assembly Intelectric